Modele de compuneri libere

Carti > > Manuale carte Scolara > > Culegeri auxiliare > > Romana-clasa a VIII-a-literatura romana. MODELE de compuneri. Evaluare Nationala-Neluta Anghel sunt in CLS. aVII-a Shi Ash vrea o compunere cu tema:,, modelul meu in viata ”Buna!!! Vreau si eu o compunere despre ”modelul meu”:) va rog… 😀 multumesc Factorii reusitei in formarea deprinderilor de a compune sunt: * Decker Dezvoltarii fizice (antrenarea continua a simturilor), * Decker Dezvoltarii intelectuale (deprinderea de a povesti Evenimente sau Intamplari in ordine Logica, de a identification asemanari- deosebiri), * dezvoltarea socio afectiva (relatia individud Grup, acceptarea celorlalti Membri ai grupului), * Decker Dezvoltarii psihologice (placerea jocului). Invatamantul Primar Pune bazele unui proces de lunga durata prin care se formeaza deprinderea de a realiza compuneri. Dans aceasta etapa de scolaritate, se invata extériorizarea trebuintelor, intereselor si starilor afective; apoi exprimarea acestora corect DIN Punct de l`ortografic si de ponctuatie. Elevul trebuie sa IA parte citoyenne la aux comunicarii. Exprimarea corecta, orala si scrisa obiectiv important al procesului de invatamant in ciclul Primar taiate Unul din instrumentele de Baza ALE Muncii intelectuale, FATA de care nu poate fi conceputa dezvoltarea INTELECTUALA viitoare a elevilor. Ca si in cazul invatarii celorlalte Instrumente ALE Muncii intelectuale: a cititului, a scrisului, a calcului arithermétique, capacitatea de exprimare se formeaza si se perfectioneaza prin sollicitarea efortului Intelectual al elevilor. Compunerile realizeaza PE de o parte o Sinteza a CEEA CE invata elevii la disciplina limba si literatura romana, iar PE de alta parte, ELE taiate cel mai potrivit prilej de valorificare a experientei de viata a elevilor, de manifestare a imaginatiei si a fanteziei le creatoare Lor. Compunerea este o lucrare scrisa in care ideile sunt organiser in functie de un anumit subiect si un anumit SCOP.

Compunerile pot fi de mai multe feluri si anume: 1. compozitii pe baza textelor literare (comentariul literar, caracterizarea unui personaj, analiza literara), 2. compozitii epistolare (biletul, Scrisoarea, Cu variantele sale), 3. compozitii cu caracter oratoric (alocutiг © e, discursul), 4. compozitii cu caracter publicistique (stirea, informatia, anuntul publicitar, articolul, interviul), 5. compuneri libere, creatoare (descrieri, naratiuni, evocari). O Alta clasificare a compunerilor se poate realiza astfel: 1. Dupa forma activitatii efectuate, compunerile sunt: orale si scrise, 2.

Dupa principala efectuarii, exista compuneri collective si individuale, 3. Dupa principala sursa Care sprijina si stimuleaza elaborzone, se pot Elabora compuneri pe baza unor ilustratii, un unui texte cunoscut, bazate pe experienta proprie sau pe imaginatia creatoare a elevilor, 4. Dupa Natura Lor, dupa preponderenta unuia sau altuia dintre modurile de expunere, sunt personnes pressées si descriptive. Etapele realizarii unei compuneri literare sau stiintifice sunt: 1. documentarea stabilirea temei, a scopului, informarea DIN divers surSe, observatii DIN Realitatea vietii, 2. intocmirea planului de idei organizarea aratat intr-un plan idéatic General ( idei principale si secundare), 3. Dezvoltarea aratat pentru fiecare idee principala se noteaza in Schema ideile secundare, observatiile, argumentele, 4. Redactarea compunerii urmarind un realizat antérieur, tipul compunerii, Partile compunerii: introducerea, cuprinsul si incheierea, 5.